DKmed - gabinet lekarski Katowice

Pobierz Macromedia Flash Player aby odtworzyć plik multimedialny.


33% TANIEJ DLA KLUBOWICZÓW

Poradnik medyczny » GRYPA

A A A

Grypa, katar, przeziębienie oraz inne choroby wirusowe nękają nas szczególnie w okresie jesienno zimowym. Wychłodzenie ciała sprawia, że nasz układ odpornościowy staje się słabszy, przez co jesteśmy bardziej podatni na atak wirusów i bakterii. Okres zimowy kojarzy nam się przede wszystkim z grypą, wychłodzenie organizmu naraża nas na rozwój infekcji wirusowych.

Grypa jest choroba zakaźną, którą wywołują wirusy. Co roku występują nowe jej odmiany, wirus mutuje, z roku na rok staje się coraz silniejszy i coraz bardziej odporny na stosowane leki. Choroba najczęściej atakuje w porze jesiennej, zimą a także podczas przesilenia wiosennego.
Zarażenie grypą następuje drogą kropelkową w chwili, gdy osoba chora kaszle lub kicha kropelki śliny zawierające wirus mogą osadzać się na błonie śluzowej przy ustach i nosie osoby będącej blisko chorego. Wirus rozwija się w nowym organizmie powodując grypę. Zarażenie może również nastąpić poprzez kontakt bezpośredni. W momencie, gdy osoba chora dotyka swoich ust lub nosa, na rękach pozostają jej mikroskopijne ślady śluzu wraz z wirusem. Dotknięcie tą ręką innej osoby powoduje przekazanie wirusów, a następnie ich rozprzestrzenianie podczas dotykania nosa i ust.
O tym czy mamy do czynienia z grypą lub przeziębieniem powinny przekonać nas początki choroby.
Przeziębienie to wirusowe zapalenie dróg oddechowych, co oznacza, że związane ono jest z nosem, gardłem i ich okolicami, pojawia się stopniowo.
Typowe objawy przeziębienia to kichanie, wodnisty wyciek z nosa, zatkanie nosa, podrażnienie spojówek, pobolewania głowy, ból gardła, stan podgorączkowy, pojawić się może także suchy, męczący kaszel.
Grypa z kolei pojawia się nagle i ma często groźniejsze objawy. Chory od początku zachorowania czuje się źle, dokuczają mu silne bóle gardła, mięśni, zmęczenie i osłabienie, a także ból brzucha i wysoka gorączka.
Nieczęsto bagatelizujemy symptomy grypy myląc je z przeziębieniem, takie podejście może spowodować w przyszłości powikłania.
Do najczęstszych powikłań grypy należy: zapalenie płuc i oskrzeli, zapalenie ucha środkowego, zaostrzenie chorób przewlekłych np. chorób układu krążenia, chorób układu oddechowego (przewlekłe zapalenie oskrzeli, astma i inne).
Wspólne symptomy grypy i przeziębienia to: katar, kichanie, ból gardła, ból mięśni i stawów, gorączka. Występują one jednak w różnym nasileniu i z różną częstotliwością, dlatego przede wszystkim, aby uniknąć groźnych powikłań, należy udać się do lekarza.

Problem grypy dotyczy każdego z nas, wirusy grypy są bardzo różnorodne i łatwo ulegają mutacjom tworząc nowe odmiany. Jedną z nich jest: Wirus A/H1N1.
Wirus A/H1N1 jest wirusem odpowiedzialnym za zachorowania, na tzw. świńską grypę. Jest to nowa wersja wirusa A (znana jako H1N1), powodującego zachorowania na grypę u ludzi.
Objawy zakażenia są takie same jak w przypadku infekcji grypy sezonowej. Mogą być jednak bardziej dokuczliwe i powodować poważniejsze komplikacje.
Do typowych objawów należą: nagła gorączka, nagły kaszel, ból głowy, zmęczenie, dreszcze, bóle mięśni, ból żołądka, biegunka, ból gardła, katar, kaszel, brak apetytu.
Schemat przenoszenia świńskiej grypy najprawdopodobniej jest taki sam jak grypy sezonowej. Aby chronić swoją rodzinę przed świńską grypą i ograniczyć ryzyko rozprzestrzeniania się wirusa. Zaleca się przede wszystkim częste mycie rąk, należy unikać kontaktu z chorymi oraz dotykania oczu, nosa i ust (tą drogą, bowiem wirus szybko przenika).
Chorzy powinni zakrywać usta i nos kichając i kaszląc.

Jak powinniśmy się troszczyć o nasz układ odpornościowy w okresie największego zagrożenia zachorowań na wszelkiego rodzaju infekcje?
Strażnikiem, który odpowiedzialny jest za obronę naszego organizmu jest układ odpornościowy. Aby móc skutecznie bronić się, należy dbać o to by mieć silny system immunologiczny. Układ immunologiczny składa się z narządów, naczyń limfatycznych, limfocytów oraz innych komórek, które biorą udział w reakcjach odpornościowych. Podstawą zapobiegania wirusowym infekcjom jest budowanie odporności organizmu właściwą dietą. Istotna jest właściwie zbilansowana, zróżnicowana dieta, nie powinniśmy zapominać o spożywaniu owoców i warzyw, są one, bowiem bogatym źródłem witamin i minerałów. Unikajmy stresu, dbajmy o zdrowy sen. Regularna aktywność fizyczna pomoże nam w korzystnym funkcjonowaniu układu odpornościowego, uprawianie jakiejkolwiek formy sportu, to niepodważalna zasada budowania odporności.

Przy leczeniu chorób wirusowych, polecamy stosowanie preparatów takich jak:

Virago
VirAgo
– dzięki swoim składnikom – skutecznie wspiera prawidłowe funkcjonowanie naszego układu odpornościowego. Polecany jest osobom, które chcą wzmocnić naturalne siły obronne swojego organizmu. Składniki produktu przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Koci pazur zwiększa produkcję oraz aktywność limfocytów. Posiada także właściwości antyoksydacyjne. Jeżówka purpurowa to jedna z najbardziej znanych roślin wspierających układ immunologiczny. Pau d`Arco, zwany także Lapacho, jest bogatym źródłem składników mineralnych. Cynk uczestniczy we właściwym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a także prawidłowym podziale komórek. Pożyteczne substancje zawarte w ekstrakcie z liści oliwki europejskiej wspomagają układ obronny, wywołują także dobre samopoczucie oraz dodają energi.

Immunaid
Koci pazur to roślina stosowana od tysiącleci, osiąga wysokość ok. 30 metrów. Współczesna nauka wciąż odkrywa jej składniki aktywne i niezwykłe właściwości. Roślina ta uważana jest za jedną z najbardziej skutecznych substancji, wspierających układ odpornościowy. Wspomaga układ immunologiczny poprzez wpływ na aktywność limfocytów. Zadaniem limfocytów jest zidentyfikowanie intruzów w organizmie i podjęcie „odpowiednich kroków”, by je unicestwić. To samo czynią ze szkodliwymi substancjami obcymi dla organizmu, a także z własnymi, zmienionymi (chorymi lub zdegenerowanymi) komórkami.
• Posiada działanie antyoksydacyjne.
Cynk z kolei wpływa na system obronny organizmu. Bierze także udział w procesie podziału komórek.

VIT C
chroni organizm przed zmianami nowotworowymi, a więc rakiem żołądka, jamy ustnej, przełyku, płuc, wątroby, szyjki macicy i odbytu. Usuwa, jak już wspomnieliśmy, wolne rodniki, które mogłyby spowodować uszkodzenia komórek, ich błon komórkowych, a nawet DNA; współdziała w biosyntezie kolagenu, przyspiesza proces gojenia się ran i zrastania kości; hamuje powstawanie w żołądku rakotwórczych nitrozoamin: wpływa na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu, z którego jest produkowana tkanka łączna; podnosi odporność organizmu na choroby, szczególnie w okresach przeciążenia fizyczne; skraca czas trwania zaziębienia czy zakażenia; aktywizuje nasz system immunologiczny, czyli pobudza wzrost i sprawność komórek odpornościowych; zapewnia sprawne funkcjonowanie układu krwionośnego, a co za tym idzie - serca jest znanym już i wszechobecnie występującym w organizmie przeciwutleniaczem, który chroni płyny ustrojowe (a więc krew i inne płyny znajdujące się wewnątrz i na zewnątrz komórek) przed wolnymi rodnikami tlenu mogącymi spowodować uszkodzenia m.in. wyściółki naczyń krwionośnych; obniża też ciśnienie krwi, a więc jest stosowana podczas leczenia nadciśnienia; reguluje produkcję cholesterolu w wątrobie i przetwarzanie go w kwasy żółciowe, które organizm wydala z organizmu. Obniża ogólny poziom cholesterolu we krwi i "złego" cholesterolu LDL, podnosząc przy tym ilość "dobrego" cholesterolu HDL; zapobiega to odkładaniu się nadmiaru cholesterolu na ściankach naczyń krwionośnych, chroniąc przed miażdżycą i chorobą wieńcową, która objawia się zwężeniem tętnic; uczestniczy w procesach metabolicznych jako substancja przenosząca elektrony; bierze udział w biosyntezie hormonów kory nadnerczy; uczestniczy w regeneracji witaminy E; ułatwia przyswajanie niehemowego żelaza i uczestniczy w wytwarzaniu krwinek czerwonych; jako silny reduktor przeciwdziała procesowi utleniania wywołanemu przez wolne rodniki; podnosi odporność organizmu; ma właściwości bakteriostatyczne, a nawet bakteriobójcze w stosunku do niektórych drobnoustrojów chorobotwórczych.

Garlic caps with Extra Persley
Jego korzystny wpływ na stan zdrowia znany jest od wielu wieków. Zawiera ponad 200 różnych substancji biologicznie czynnych, m.in. witaminy, składniki mineralne, aminokwasy i enzymy. Długotrwałe przyjmowanie czosnku pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu całkowitego, obniża frakcję LDL, chroniąc w ten sposób wewnętrzne ściany naczyń krwionośnych przed złogami cholesterolu. Jego składniki aktywne znane są również z silnych właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwgrzybicznych. Główną substancją czynną czosnku jest allicyna, charakteryzująca się silnym działaniem antybiotycznym. Powstaje z alliny podczas miażdżenia ząbków czosnku.

Bee Power
Mleczko pszczele to substancja, którą pszczoły-robotnice karmią larwy oraz swoją królową, która składa jaja. Wspaniale wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Jest ono doskonałym uzupełnieniem naturalnej diety. Liczne doświadczenia potwierdziły jej szeroki zakres oddziaływania; mleczko odświeża, rewitalizuje organizm, a także posiada ogólne właściwości tonizujące i wzmacniające kondycję. Nie bez powodu cieszy się ono ogromną popularnością w wielu krajach na całym świecie.


Paraprotex
Głównymi składnikami Paraprotex są rośliny, stosowane w medycynie ludowej już od tysiącleci: jeden ze składników to Owoc Rangoon creeper jest on rośliną występującą w Indii. W medycynie naturalnej jest wykorzystywana dzięki swoim właściwością antywirusowym i bakteryjnym a także przeciwrobaczym. Paraprotex uzupełnia codzienną dietę w składniki roślinne, które regulują pracę przewodu pokarmowego oraz wzmacniają odporność tak, byśmy mogli skutecznie bronić się przed nieproszonymi gośćmi.


Spirulina Max
Produkt zawiera algę- spirulinę, która korzystnie działa na układ odpornościowy a także jest bogata w witaminy, składniki mineralne oraz inne pożyteczne substancje, które skutecznie wspomagają stan naszego zdrowia. Wodorosty (algi) to rośliny o prostej strukturze, zamieszkujące akweny wodne. Wśród alg najbardziej niezwykłe są algi: szmaragdowozielona i niebieskozielona. Oba te gatunki stanowią znakomite źródło składników odżywczych o idealnej kompozycji. 40- 60% ich suchej masy jest zbudowane z substancji łatwo przyswajalnych przez organizm. Są one także odpowiednie dla wegetarian, gdyż w swoim składzie mają pełnowartościowe białko, stanowiące doskonały suplement aminokwasów. Algi zawierają wyjątkowo duże ilości substancji mineralnych: jodu, bromu, manganu, potasu, żelaza. Występujące w nich żelazo ma formę organiczną, tak, więc wodorosty są jego znakomitym, naturalnym źródłem. Oba rodzaje alg zawierają szerokie spektrum witamin. W ich skład wchodzą wszystkie witaminy z grupy B, a także witamina C i E. Są także naturalnym źródłem witaminy A oraz kwasu linolowego. W wodorostach występują także pokaźne ilości kwasów nukleinowych (RNA, DNA) oraz chlorofilu. Ta ostatnia substancja jest wspaniałym środkiem tonizującym oraz wewnętrznym dezodorantem.

 Lekarz Danuta Kulik


Powrót
Drukuj